24 Feb 2011

♥ member aku teruja dekat yuyu

Percaya x kalo aku ckp yg member aku teruja dekat yuyu nie. . nie ha blog yuyu . . knl kan. . siap puji yuyu lagi auuu. . member aku nie knl yuyu dari aku la. . sebab aku nie asyik buka blog yuyu je kan then dia tanyer aku saper dia nie? ? aku jwb la yuyu zulaikha. . lps tu diam. .then dia add muka buku yuyu. . x lama kemudian dia menjeit dia ckp yuyu zulaikha approve dia. . hahaha kelakar jer dia tp kira member aku nie beruntung la kan sbb yuyu approve dia. .  yg aku duk menunggu bila la yuyu nk approve hahahaha. . lps tu lps tu dia wall kat yuyu nyer muka buku bila yuyu balas wah suka dia. . dia ckp “yuyu baik x sombong, yuyu panggil semua orang sayang then dia puji lagi dia kata yuyu nie comel jer”.  . bila dia tgk pic yuyu dia ckp mcm nie. . “yuyu nie badan dia kecik kan tp dia comel, wei aku x sangka yuyu yang femes nie bls komen aku, x sangka aku, aku ingatkan dia sombong rupanya x” . .  :D  aku diam jer tahan gelak dalam hati. . hahahahaha. . agak2x kan yuyu le jadi artis x? ? kalo yuyu jadi artis confirm ramai peminatkan. . hehehehe. .
  tgk maria x tipu. . yuyu betul2x approve member maria nie. . hehehe

♥ oh maria

Saper maria? ? bukan saya k hehehe . . ok saya nk cerita sikit tentang seorang kanak2x yg mempunyai bakat so AMAZING! ! meh saya share ckit tentang MARIA nie. .

Maria nie  berasal daripada Filipina tp skrg stay d Kanada. . umur dia baru 10 tahun maria lahir pada 17 julai . maria nie sgt berminat dalam bidang muzik, dia pandai bermain piano. Selain tu kan dia suka melukis n bergambar. . hehehe. . persamaan dia dgn saya ialah dia sukakan alam same like me( saje promote diri) . . hehehe. . kalo u all nk dgr dia nyanyi meh cnie klik kat video tu k.  .



p/s: meh la terjah blog kakak saya . .  bebelan-ana.blogspot.com.  grazie :) 

23 Feb 2011

♥ macam mane nk tag ?

ok aku tau mesti da ramai tahu nk wat benda nie mcm maner kan. .  tapi x semua orang tahu cara nk wat tag. . jadi jgn la gelak kan saya bila saya bg wat cara2x nak tag nie?? Hehehe Bukan semua tahu. . huhu sekadar berkongsi shj. . betul x? ? ok  nk wat tag nie senang jer. .  kita hanya perlukan 4 langkah shj . .C(=

first :  pergi ke new post. . leepas tu korang taip je la apa korang nk. .

second : nama yg korang nk tag tu highlight (betul ke aku eja nie)


third : lps tu g kat LINK tekan benda alah tu until dia kuar mcm kat bwh nie. .

Fourth : copy paste URL kwn kita lps tu klik la ok. .

Da siap. . hehehe simple je kan. . hahaha. . jgn lupa PUBLISH POST . . 

p/s: benda nie saya tujukan kepada kak AZS. . korang terjah la blog dia k..  gracias :) 

22 Feb 2011

♥ Zulfadhli tag saya :)

Mamat nie tag saya. . jadi x moh kecewakan dia saya wat la gak kan. .hehehe gurau je k fad.  . :) jom la terjah blog dia. .  meh cnie klik sinie . .


apakah status anda?
status aku. . huhuhu tgk kat blog nie un korang mesti tau kan. . hehehe . . saya sudah berpunya da. .
http://www.emocutez.com
ceritakan tentang diri anda?
Apa korang nak tahu pasal diri aku nie? ? nama aku ker ? kalo nama aku korang just paggil aku maria, ria @ nama penuh un boleh siti kamariyah. . aku study dekat PSIS, sabak bernam tinggal di Ampang. . aku anak tgh ader seorang kaka n adik. . tu je la aku nk bg tau. . hehehe
http://www.emocutez.com
ceritakan tentang blog anda?
Crt pasal blog. . x de yg special un kat blog aku nie. . biasa je la. . btw blog nie baru berusia 3 bulan, 1 minggu dan 3 hari. .hehe
http://www.emocutez.com
apa pendapat anda tentang blog?
Bg aku blog nie tempat org berkongsi tentang kehidupan diorg, maklumat n yg plg penting kita kenal org lain walaupun x bersua muka. .
http://www.emocutez.com
nasihat pada kawan2 yang baru buat blog?
Berblog guna hati bkn utk mengejar glamours. . hehehe
http://www.emocutez.com
nyatakan keunikan blog anda?
Mcm aku ckp tadi x der yg special tentang blog aku. . unik apatah lg. . biasa2x jer. .
http://www.emocutez.com
sampai bila nak tulis blog dan apa impian anda dalam dunia blog?
Sampai bila. . huhuhu enta la biar masa yg menetukanNYA. . impian dalam dunia blog. . hahahaha x de impian la biasa2x jer. . berblog sekadar meluangkan masa . .
http://www.emocutez.com
sahabat yang di tag!

Nk tag kata saper yew. . hmmm. .  ok first
Sape2x yg berminat boleh la join ok. . :)
http://www.emocutez.com

21 Feb 2011

♥ sentap ker !

WALAWEH. . TERIMA KASIH ! ! SANGAT HARGAI APA YANG ANDA LAKUKAN ! ! (TERSEYUM) http://www.emocutez.com

♥ Saya Nak Join Dalam Entry Yuyu Zulaikha


Pergh best gila kalo ader org crt pasal kita dlm entry dia kan. . aku nk sgt. . sekali seumur hidup la kata kan. . huhuhu. . time aku taip nie dada aku berdegup kencang. . dup dap dup dap. . hahaha. . kalo aku terpilih sgt la best kan. . bkn aku sorang je nk mesti ramai lagi nk . . so kena cepat jd entry pun kena pendek. . huhu.. k la sape 2x nk join meh klik sini k. .  bye2x. .


p/s: pilih la saya. . hahaha

♥ Saya nak join bloglist Siti Manis



Saya nk masuk bloglist kategori pelajar. . sbb saya seorang pelajar. . . hehe
Nk tag la. . saya pilih mimiey, zaty, ana, n dia. .

k la bye u all



♥ tips kempiskan perut


Tips nie utk org2x perut buncit mcm saya jer aww. . kalo perut u all da slim x perlu la wat k. . 

Make sure u all ikut langkah2x nie betul2x .  . baru mujarab. 

   1. Bangun awal pagi-pagi
    2.Tegak kan badan korang
    3.Tundukkan kepala korang
    4.Pandang ke perut korang
    5.Bongkok kan badan
    6.Buka baju korang
    7.Then tampar2x perut korang smabil ckp “buat malu. . buat malu. . ! ! !

Confirm lps nie korang rasa nk diet kan. . hahaha. . jgn marah. . saya bergurau sajer. . :)

20 Feb 2011

♥ pelik

Awat x le nk upload picture kat blog nie? ? http://www.emocutez.com

baru nk upload picture time event. . pelik2x jer. .  haish. . ader saper2x tau x? ? da banyak kali da aku cuba nie x moh jugak. . 


hmmmmm. . x pe la try esok je la.  . badan saya sgt la sakit nk tido daa. .  esk pg ader kls. . perggh penat. . k la bye u all terima kasih sudi membaca. . kalo u all tahu sbb per x le nk uplad picture share la dgn saya k. . terima kasih. . http://www.emocutez.com 

p/s: selamat malam. . n ASSALAMUALAIKUM :) 

18 Feb 2011

♥ SAYA JOIN BLOGLIST YUYU ZULAIKHA




Ok aku crt sikit pasal blog si comel yuyu. . Actually aku da lama follow blog dia semenjak aku ader blog. . tp bkn blog nie. . blog yg dulu2x nyer tp blog tu da x guna. . hahaha. . first aku tgk yuyu mmg dalam hati aku ckp dia sgt comel.. n aku knl dia drpd ZAHARA. . mcm ne aku knl zahara x yah crt la. . biar la rahsia kan. . hehehe. . dulu yuyu x pakai tudung skrg dia pkai jad bertambah comel la si yuyu nie. .  jelez meh. . tu je la aku nk crt psl yuyu nie. . btw last entry aku baca dulu entry yuyu dgn laki masa depan yuyu. . so sweet. . tu je la aku nk crt psl yuyu nie. . sape2x nk join klik la sini. . x rugi join. .

p/s: yuyu da dpt rabbit? ?



♥ alahai siti aminah

Cuba tgk telatah adik siti aminah nie. . sgt la comel, dgn suara dia so cute. . 
nama dia klasik auu walaupun duduk di GERMAN. .adk kecil nie un hafal lagu P. Ramlee. . malu saya au. . saya un x hafal lagu lama2x nie. . huhuhu. .

 Siti Aminah nie bagus  dia pilih Malaysia drpd German. .
Pandai parentz dia didik. . hahaha. . 


p/s: enjoy the movie btw kalo nk leih teraang tgk kat youtube k. .


17 Feb 2011

♥ blog nie buat anda

Ok pertama kali aku tau psl blog nie time sem 1 lecture aku yg ajar. .
Biasa la pelajar nie kan kalo da belajar masuk telinga kanan keluar telinga kiri  C(=

ketika aku sem 3 dimana waktu itu aku tgh praktikal teramat la bosan then member aku iaitu NURUL FAZLIN cadangkan aku wat blog. . nk tau jwpn aku apa aku ckp aku mls nk menaip (padhal aku suka menaip) heee. . x lama kemudian hati aku berdetik nk wat blog so aku wat la. . first blog aku wat aku x fhm pape.  . apa lecture ajar semua da lupa. . hahaha . .

Then 11/12/10 aku wat satu blog baru. . ha nie la blog baru aku. . hehehe. . dari blog nie aku dpt kenal ramai kwn n tukar2x pendapat, baca crt blogger kdg2x sedih, happy, marah n lain2x la. .  hehehe. .

Aku berblog sebab bg aku kat blog nie tmpt luahan rasa hati aku.
Aku berkongsi maklumat dgn org lain n aku knl dgn org kat alam cyber nie. .
Kalo boleh aku nk berblog smapi aku rasa puas n aku rasa setiap entry blogger. .  kalo blogger sedih aku un sedih gak auu.. aku nie sedikit emo la. .

kalo u all nk join segment nie klik la kat sini <3

p/s: kepenatan aku amat tersa dgn kaki aku sakit disebabkan event kayak n esk pg ader event lg. . tp sempat lg tgk blog. . hehehe

16 Feb 2011

♥ PADAN MUKA !

apa yg best hari nie ?  ?

T  Sambut maulidul rasul kat PSIS
T  Event kayak n jualan makanan di susur gajah
T  Smbut bezday housemate aku
T  First time masuk join segmen blog abg AB
T  Mengajar dak PSIS kayak

aku nie mmg suka kenakan org lg2x kalo ari tu bezday dia. . mmg aku kenakan kaw2x punyer. Kebetulan plak time kami wat event kami plan nk kenakan dak kls kami sorang nie. . hahaha padan muka dia. . habis badan bau tasik psis @ air BIAWAK ! sgt seronok la. .  smapi rumah plak kena tepung berisi air. . x puas kenekan dia lagi. . so idea gila aku n housemate kitorg smpai. . aku campurkan tepung +telur+kicap n air gaul bersama smpai sebati then tuang atas kepala mangsa hahaha. . mmg padan muka dia. . hahaha. .ok la penat da hari nie. . semua berjalan dgn lancar sekali.. alhamdullilah berkat maulidul rasul. . :) 

fokus dekat warna coklat tu
tasik PSIS 



event kami

ok kat sini aku ader upload video. . kalo sudi tgk la yew. . hehehee

video



Preview

15 Feb 2011

♥ ERR .. HYE . SAYA BLOGGER BARU ...




Ok nie kali pertama aku join segmen blog.
Segmen abg AB nie wat aku tertarik so aku join la. hehehehe
Sape2x nk join boleh klik sini. .

btw ader syrat au, syarat dia follower u all kena bwh 100 org
(bak kata abg AB kalo lebih 100 tu da femes da). .
Ok itu sajer. .  btw saya blogger baru.  . :)


♥ interview secara percuma


SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN

KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:
Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA:
Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN:
Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet.
Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kad kredit.
Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul.
Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.
Sila bawa dokumen asal iaitu : Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA:
Mungkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR:
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:
Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu.

Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI:
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:

Sabda Rasulullah S.A.W:

"Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara (terompah kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan disebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekahjariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya." Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah kesebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk.

Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk. Maka malaikat berkata kepadanya : Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu : Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu : Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang. Maka berkata malaikat : Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja solat) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki -laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepada nya? Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu ialah! Nabi Muhammad S.A.W dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala. Maka malaikat berkata kepada mayat itu : Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula diakhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu. Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya".

Sila war-warkan tawaran jawatan kosong ini kepada semua sahabat.

13 Feb 2011

♥ untuk sahabat ku yg berotak gila ♥


kelakar aku tgk pic nie. . btw aku tujukan benda nie kat kwn2x aku yg gila2 n suka wat aku tergelak sorang2x. . hehe love u all. . 
http://www.emocutez.com

12 Feb 2011

♥ bila sistem menyusahkan pelajar

Sistem poli nie entah pape ntah. . ok fine kalo nk mudahkan pelajar ok x per. . tp kalo da menyusahkan pelajar mcm mane plak kan. . ok poli sediakan perkhidmatan bas utk memudahkan pelajar pergi kuliah tp yang x bagusnya semua pelajar DIWAJIBKAN bayar RM10.00 sebulan x kira la duk asrama, duk luar n pelajar yang ader kenderaan. . ok cuba u all bayangkan . .

pertama
Pelajar ASRAMA : depa p kls jln kaki je x guna pekhidmatan bas n then hari minggu mungkin ader setengah pelajar je g  pecan jd wajar ke depa bayar RM 10.00 tu ? ? tp x gunakan perkhidmatan tersebut. .

Kedua
Pelajar x duk asrama : mmg bagus diorng wat perkhidmatan nie tp kan laluan bas tu x lalu tempat uma sewa depa. . da la uma depa tu ceruk dlm lps tu bas pukul 0700 @ 7.00 a.m . . cian la kat depa tu terpaksa jln ke jln besar kalo dekat x per nie jauh plak tu. .jd depa terpaksa jln kaki ke jln besar . . elok2x pakai baju cantik2x mekap semua bila da smpai kls habis mekap tanggal bau pun le tahan gak la kn. .  :D

Ketiga
Pelajar ader kenderaan : nama pun da ader kenderaan x kan kitaorg nk guna perkhidmatan bas gak kot utk g kls padahal TERANG2X kami ader transport. . n then x guna langsung perkhidmatan bas adakah patut kami nie BAYAR RM1O.00 TU? ?

Haish x fhm betul la aku. . kalo poli sediakn 4 o 5 bas x per nie 2 bas jer. . adohai lg menyirap kami niekan. . bayangkan la 2 bas tu just dpt muatkan 80 org pelajar. . pelajar yg duk luar nie ramai bkn sorang jer. . mane cukup. . ok apa yg nie aku x berapa pasti betul ke x. . yg aku dgr kalo pelajar x bayar RM 10.00 tu SAMAN akan dikeluarkan. . pergh pokai !

Ok kat sinie aku bg cadangan “KENAPA POLI X CAS PELAJAR YANG GUNAKAN PERKHIDMATAN BAS TU JER ? ? SEHARI 2 RINGGIT OK LA TUKAN? ? KALO G PEKAN PLAK RM 5 RINGGIT PERGI BALIK. .  ha saper setuju dgn cadangan saya nie? ? huhuhuhuhu. . Tu je la aku nk luahkan kat u all ari nie. . just nk lpskan perasaan x puas hati jer. . :)

p/s: saya SITI KAMARIYAH BINTI HASUN tidak akan membayar perkhidmatan bas tersebut ! ! MUKTAMAD OK ! bkn saya sorang ramai lg x setuju. .

10 Feb 2011

♥ aku berdosa T_T


http://www.emocutez.comHmmm sedihnya, serius sedih. . aku da bunuh 2 biji telur burung kunyit yg x berdosa.  , serius aku x sengaja n kejadian nie bkn slah aku (sedapkan hati jer) . . aku Cuma nk tgk anak burung tu jer. . x sangka ader telur n bila pgg sarang tu tiba tiba dia terjatuh n pap pecah. . huhuhu. . terkejut aku awww. . cian mak burung tu mesti sedih. . tu la aku nie gatal tgn la nk mengusik sarang burung tu wat per ha kan da pecah. . hmmmmm. . apa patut aku wat? ?
Housemate ku semua ckp aku bersalah. . huhuhu. . tp aku x sengaja. . wawawawawa. . saya mintak maaf mak burung. . 

nie la sarang burung kat rumah sewa aku nie


 nie plak burung kunyit

p/s : berdosa ker kalo kita bunuh haiwan secara x sengaja ? ?http://www.emocutez.com

8 Feb 2011

♥ kasih seorang ayah

Entry nie aku tebaca dekat satu laman web nie. .

Sgt menarik n hati aku tersentuh sgt so aku saje nk share dgn u all. . enjoy. .


ini pasal ayah..abah...bapa...papa...daddy...

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?


Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?


Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?


Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....


Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.


Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.


Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu risau sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar risau keadaanmu..


Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...


Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?


Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?


Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatir dan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"


Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.


Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.


Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...


Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?


Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.


Dan akhirnya....


Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"


Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..



nie la EN HASUN. .


p/s: after u all baca entry nie. . mesti u all rindu n teringin nk peluk ayah u all kan. . to my father. . i love u FATHER ! !
© Maria Hasun | Design By MaiGraphikDesign