24 Dec 2014

DIY: Scrub kopi


Holla kalau semalam aku share cara DIY masker muka hari nie cara DIY scrub badan pulak. Actually dalam dunia semua benda kita boleh guna asal ada ilmu. I mean yela kalau kau tahu barang tu boleh digunakan semula kenapa perlu membazir beli yang baru kan. Apa yang kamu perlu buat just toch up or do something kat barang tu then walaaah da boleh gunakan semula. Tapi sayang la aku cetek ilmu so kena cari ilmu byk byk lagi. hehehe dan aku kelaut lagi la nie. .

Okay macam mana nak buat scrub kopi? Sabar na sebelum tu kita baca dulu khasiat kopi untuk kulit kita. 

Kopi merupakan salah satu jenis minuman yang berasal dari ekstraksi biji tanaman kopi yang diproses melalui pengolahan. Selain mempunyai kandungan kafein, ternyata kopi juga mempunyai kandungan asam buah, asam organik, lemak, alkaloid, mineral, potasium, magnesium dan besi yang banyak bermanfaat bagi kecantikan wajah dan kulit.

Kopi bukan sahaja bermanfaat bagi kesehatan tapi bermanfaat bagi kecantikan tubuh, seperti kecantikan wajah, kecantikan kulit, kecantikan rambut dan sebagainya. Sebenarnya manfaat kopi tidak hanya untuk diminum, tetapi kopi juga bisa digunakan untuk perawatan wajah dan tubuh.

Manfaat Kopi Bagi Kecantikan
- Mencegah dan Mengurangi Kerutan di Kulit
- Menghaluskan Kulit
- Mencegah Timbulnya Jerawat
- Melembabkan Kulit
- Membantu Menghilangkan Sel Kulit Mati
- Menghilangkan Bau Badan
- Menghilangkan Selulit
- Menetralkan Kulit Yang Teriritasi
- Memberikan Nutrisi pada Kulit 

Ha nampak tak byk kebaikan kopi kan? Okay cara buat sgt senang hanya oerlukan 3 step sahaja. 
1. Ambik 2 senduk kopi.
2. Tambah air @ madu & gaul sehingga rata
3. Okay da boleh sental kat badan u all. 

2 SUDU SERBUK KOPI

AIR SECUKUPNYA

GAUL BAGI RATA

SEBELUM SCRUB

SCRUB SCRUB

TADAAAA HASIL SCRUB KOPI

Senang kan cara dia. Selalu aku akan buat seminggu 2 kali tapi depends pada kerajinan aku jugak la. Lepas da scrub badan dengan kopi korang akan rasa kulit korang lebih lembut & aroma kopi tu buat korang rasa tenang. Tak rugi try & paling penting tak perlu kuar duit sgt jimat tapi hasil memuaskan. In Sha Alla okay jmp di next entry :) 

Komen
36 Komen

36 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum awk serbuk kopi tu yg macm serbuk kopi kiye bancuh buat air tu ke?

Maria hasun said...

@Anonymous yup betul.

ummu aqeela said...

Kopi jenama apolo ke yang?

ummu aqeela said...

Kopi tu jenama apolo ke tak kisah? Hehe

Anonymous said...

Boleh guna tiap tiap hari tak??

Anonymous said...

X perlu keluar duit abis kopi tu ambil free ke

Anonymous said...

X perlu keluar duit abis kopi tu ambil free ke

noor shafiqah abu bakar said...

Macam mana nisbah nak bancuh scrub kopi tu ? Yg ckup utk whole body. Ke main bancuh je ?

alya marcello said...

Boleh pakai kat muka dak?

Fatin nabiha said...

Sis saya beliI kopi serbuk. Saya nak thu perlu ke saya basuh and tapis dulu kopi tu ? Ke trus guna je ? I need yr answer and please rply my question. Thankyou

Fatin nabiha said...

Sis saya beliI kopi serbuk. Saya nak thu perlu ke saya basuh and tapis dulu kopi tu ? Ke trus guna je ? I need yr answer and please rply my question. Thankyou

Fatin nabiha said...

Sis saya beliI kopi serbuk. Saya nak thu perlu ke saya basuh and tapis dulu kopi tu ? Ke trus guna je ? I need yr answer and please rply my question. Thankyou

Fatin nabiha said...

Sis saya beliI kopi serbuk. Saya nak thu perlu ke saya basuh and tapis dulu kopi tu ? Ke trus guna je ? I need yr answer and please rply my question. Thankyou

Maria hasun said...

Tak perlu tapis yunk. . kalau tapis nnt x boleh nk scrub. .

Maria hasun said...

Boleeh tp jgn scrub kuat sgt ya. .

Maria hasun said...

3 sudu pun daa ckp utk whole body dear 😊

Maria hasun said...

Semua benda mmg perlukan duit, but at least dpt jimatkan duit 😆

Maria hasun said...

Tak digalakkan guna everyday. . takut kulit awk luka plak nnt. .

Maria hasun said...

Tak kisah yunk. . janji kopi

Alya Najibah said...

Kopi nescafe bleh kee ??? 😅

afiqah said...

boleh simpan tak scrub tu, maybe dlm seminggu?

Aaronators Blog said...

Nak pakai brp lama eh?

Siti Zulaikha said...

Assalamualaikum sis . sis guna serbuk kopi jenama ape ye ? kalau mix dengan olive oil bleh ke ?

Siti Zulaikha said...

Assalamualaikum sis . sis guna serbuk kopi jenama ape ye ? kalau mix dengan olive oil bleh dak ?

mizznianadia mhr said...

Sis kalo xda madu . Letak air jer tak pe ke ? Madu jenis ape plu bli ?

Anis comel said...

Akak. Boleh tak klo coffe scrub ni dibuat bnyak dlm sekali gus. Pstu simpan dlm bekas lain. hari bila nk pkaai x yh buat dah. Boleh ke kak ?

Anis comel said...

Akak. Boleh tak coffe scrub ni buat bnyak bnyak dlm skali gus ? Pstu simpn dlm bekas ? Pstu kn akak. Boleh ke klo kita pkai serbuk kopi yg dh pkai buat bncuh air kopi tu ?

Anonymous said...

pakai jer serbuk kopi yg dah digunakan.. tu better.. x bazir.. air kopi pun leh diminun..

Maria Hasun said...

@Anonymous yup betul yg tu pun boleh. saya sokong apa awak ckp :)

Maria Hasun said...

@Anis comel boleh je yunk tapi kena simpan elok elok takut nnt dia bau x sedap palk. . kalau nk simpan jgn letak madu byk sgt.

Maria Hasun said...

@mizznianadia mhr madu tu optional yunk. . x kisah nk letak ke tak. madu pun x kisah tp better madu asli. .

Maria Hasun said...

@Siti Zulaikha boleh . . x de masalah kalau nk mix dgn bahan lain.

Maria Hasun said...

@Aaronators Blog pakai kita sental masa mandi then biar dalam 5 minit mcm tu basuh dgn air hangat. .

Maria Hasun said...

@Alya Najibah nescafe x boleh yunk. . sbb nescafe dia da cmpur bahan lain. .

Anonymous said...

Sis kalau xletak madu boleh ke? Letak air je?

Maria Hasun said...

@Anonymous boleh je yunk :)

© Maria Hasun | Design By MaiGraphikDesign